Fantastic Four 1: Broen
Den sidste udgivelse i Marvels september-bunke fra Fahrenheit/Faraos er Fantastic Four 1: Broen med Jonathan Hickman ved roret og en del tegnere fra Marvels stab af garvede folk. Hickman er jo en mesterfortæller. Han har skrevet/tegnet, mest skrevet for Image, Marvel o.a,. Hans CV er vildt, det behøver vi ikke bruge plads på, og der er mange perler imellem. Dette er en af dem.
Vi er tilbage i det herrens år 2009, og det er om at holde hjernen godt på plads mellem ørerne. Vi er kørende! Det går over stork og meteorsten i tid og rum, nutid, fremtid, den negative zone, tidszoner, under jorden, under isen, og hvad har vi. I trolig Marvel stil er Mr Fantastic, Reed Richards, en plaget mand. Han vil løse hele verdens problemer, også de hinsides på forskellige planer liggende. Det kan nok tynge en mand, og det gør det. Reed får faktisk muligheden, da han møder Reed, Reed, Reed, Reed osv…… Svaret på dette kryptiske udsagn fås i bogen. Læg dertil et familieliv med hustru og børn, svoger og gode venner samt dårlige bekendte/fjender, der alle gerne vil eller bør tilgodeses med opmærksomhed, så er tallerkenen fuld, og der er dækket op til det store kolde bord på Marve- måden. Der er parallelle handlinger med børnene Valerie og Franklin, Sue Richards, samt Johnny Storm, og Benjamin Grimm (den usynlige kvinde/pige, Menneskefaklen, og Tingen, som de engang hed på dansk) Apropos dette sidste med de danske navne, så bliver Reed Richards, Mr. Fantastic jævnligt kaldt ”Stretch” af bl. a. The Thing p. gr. a. hans evne til at strække sig og det har tilforn i danske udgivelser været ”Strækker”, for nærværende i dette bind blot ”Stræk”. Det skurrede i mine ører, men sikkert blot et spørgsmål om gamle vaner og/eller tilvænning.
Fantastic Four støder ind i Norman Osborn (the Green Goblin) denne gang kun i jakkesæt i sin egenskab af leder for H.A.M.M.E.R., én blandt de mange tvivlsomme spion - og efterretningsorganisationer i Marvel universet. Denne skulle være en erstatning for S.H.I.E.L.D. Der er endviderer gæsteoptræden af bl. a. Dr. Doom, The Wizard, Moleman og hans underjordiske tropper. Prins Namor kigger også forbi, og så er der børnefødselsdag, hvor bl. Power Pack og Spider-man dukker op, sidstnævnte i to udgaver, ku’ man sige. Så det er ikke interessante figurer, det skorter på. Bagsidenoterne udtrykker det således: ”Det fantastiske firkløver udfordres! Det er ikke let at være superfamilie med børn, når superskurkene byder op til dans. Bare spørg Fantastic Four!
Mørket sænker sig over Marvel-universets mest berømte familie, Fantastic Four, da H.A.M.M.E.R.-agenter under ledelse af selveste Norman Osborn angriber Baxter-bygningen! Mens alt dette sker, har Reed Richards konstrueret en bro over til Multiverset for at lære at løse alt, men i stedet finder han mere, end han kunne forudse. Mens Fantastic Four kæmper mod en af deres ældste rivaler, Mole Man, og Wizard, dukker en bekendt fra fremtiden op med en mystisk besked. Dette sender de fantastiske fire ud på en rejse dybt under Jorden og helt til månen, hvor de afslører overraskende hemmeligheder!”
Det er en flot fortælling, Hickman spinder. Det, der kan trække lidt ned er de mange forskellige tegnere, ikke alle er lige skarpe, og der er forstor forskel. Reed især, og de øvrige karakterer med, kommer til at se for forskellige ud. Det kan gå, når man læser månedlige udgivelser i form af blade, hvor der jo er pauser, hvis man læser dem, når de udkommer, men når stoffet samles, så bliver jeg lidt bims, hvis der er for stor forskel fra blad til blad eller fra kapitel til kapitel, om man vil. Sådan må det være, når der er forskellige tegnere på, og det må jeg leve med. I dette bind er der et par steder, hvor der er indsat nogle tekstsider udformet som noget Fantastic Fours lille hus-robot referer på sin skærm. Det bringer historien videre og runder et par ender af. Jeg har ikke overblik over, om det er fordi, der er klippet i/forkortet i bladene, men det forstyrrer ikke læseoplevelsen, næsten tværtimod – i hvert fald i undertegnedes tilfælde.
Igen er der i på en af de første sider en Marvel profilside samt meget fine ”pin-up” billeder i slutningen af bindet af bl. a. Alan Davis, Mark Farmer, Dave McCaig, Javier Rodriquez med flere. Det er forsider, hvor titlerne ikke er til stede. I den forbindelse er det en spy detalje, at på forsiden, hvor Richards børnene er oppe imod H.A.M.M.E.R. og Norman Osborn, er det Green Goblin der er portrætteret, skønt han ikke optræder i denne identitet i historien, sikkert for maksimal effekt. Mht. profilsiden er man kommet lidt nemt om ved det mht. specifikationer på de fire helte: ved højde, vægt, udholdenhed, styrke, intelligens o. a. har man skrevet ”varierer”. Det er jo sandt nok, men jeg måtte smile, og det er jo så også fint og OK. Hvert medlem af gruppen kunne måske have haft sin egen profilside.
Jeg lander Fantisti-car’en på Fantastiske Fem portaler. De var jo lige ved at blive fem dengang Spider-man ville være medlem for mange, mange år siden.
ANMELDT AF HENNING BRAUNSTEIN
Fantastic Four 1: “Broen”
Forfatter: Jonathan Hickman
Tegnere: Sean Chen, Adi Granov, Neil Edwards, Andrew Currie, Paul Neary, Scott Hanna og Lorenzo Ruggiero:
Farvelæggere: John Rauch og Paul Mounts
Oversættelse: Thomas Berger
Denne udgave samler Dark Reign: Fantastic Four 1-5, Fantastic Four 570-578 og Dark Reign: The Cabal One-Shot
380 sider i farver HC
Pris: 298,-
ISBN 9788771762143
Fantastic Four 1: Broen
Fantastic Four 1: Broen
Så bli'r det ikke meget bedre - desformedelst!!! Ihvorvel!!!