Anmeldelse af V for Vendetta Deluxe (Forlaget RW)

Besvar
Noname
Brugerniveau 5
Brugerniveau 5
Indlæg: 2471
Tilmeldt: 24. aug 2007, 17:33

Anmeldelse af V for Vendetta Deluxe (Forlaget RW)

Indlæg af Noname »

V-for-Vendetta.jpg
V for Vendetta, denne historie bliver i dag betragtet som et mesterværk og en klassiker indenfor Graphic Novels. Forfatteren er Alan Moore, der også står bag så store værker som Watchmen og Batman: The Killing Joke, og serien er mesterligt tegnet af David Lloyd. Oprindeligt blev serien udgivet i sort/hvid i det engelske magasin ”Warrior” i perioden 1982-1985. Serien er delt op i afsnit, som igen er delt op i kapitler på syv sider. Der sker det at det engelske magasin ”Warrior” lukker, og på dette tidspunkt er der udgivet 26 kapitler af serien. Dette medfører at serien først bliver færdiggjort i 1988 da DC udgiver den i farver som en mini-serie på 10 numre. I 2006 fik V for Vendetta premiere som film.

Serien foregår i England efter en atomkrig har ødelagt det meste af verden. Efter krigen benyttede et fascistisk styre sig af chancen til at tilrane sig magten i England. Styret er klart nazi inspireret, der er en øverste leder, som styrer forskellige organisationer ved navn: Næse, Øre, Mund og så er der Skæbne (en computer), og der er blevet opført koncentrationslejre hvor udrensning af sorte, homoseksuelle osv. finder sted. Seriens hovedperson er den mystiske V, der systematisk opsøger og dræber personer fra den koncentrationslejr, hvor han blev holdt fanget, og brugt som forsøgsperson. Efterfølgende går han i gang med at bekæmpe hele styret. V arbejder ud fra en anarkistisk ideologi og udtrykker sig ofte i vers og rim. V er en genial, men mentalt forstyrret person der er blevet ”skabt” i en koncentrationslejr under forsøg med kemikalier, stoffer og psykologiske eksperimenter. V redder en 15 årig pige fra styrets politi, der ellers ville have voldtaget hende, og pigen indgår efterfølgende som en af hovedpersonerne. Historien er fortalt uden brug af vittigheder og gags, hvilket giver den en mørk og spændende stemning, hvortil David Lloyds tegninger passer perfekt. Det er en meget kompleks historie med mange twists, og den tåler gerne en genlæsning for at man får det hele med.

Historien har tidligere været udgivet i Danmark, men det er 10 år siden, og den er for længst udsolgt. Desuden var den gamle udgave kun på 286 sider, den nye udgave er på 312 sider, og indeholder en helt masse ekstramateriale der ikke var med i den gamle udgave. I alt indeholder udgivelsen V for Vendetta 1-10 plus næsten 40 sider med ekstramateriale. En ordentlig bøf af en bog, der i dag er at betegne som en klassiker, og bestemt er alle pengene værd.


5/5 – Fem ud af fem mulige!
Besvar