leder fra Rackham
-
- Brugerniveau 5
- Indlæg: 3535
- Tilmeldt: 16. nov 2003, 03:03
- Geografisk sted: ny york
leder fra Rackham
Ovre på Rackham.dk har Henry Sørensen skrevet en leder om Komiks.dk som han mener den indtil videre tegner sig. Jeg poster den lige her, så folk, der ikke kommer på Rackham ka' læse den.
KOMIKS.DK
Et skudsikkert parameter for om en given branche er i fremgang, eller i det mindste er i besiddelse af en vis form for overskud, er, om den er i stand til at fejre sig selv. Filmfestivaler, bogmesser og tegneseriekonventer verden over bliver til for netop at understrege, at her går det godt, vi er inde i en rivende udvikling og se bare, hvor mange der tager del i vores entusiasme. Også på den hjemlige front trækker nationens fremmeste forfattere, rockmusikere, film- og teaterfolk i deres stiveste puds mindst én gang om året for at give hinanden priser, se tilbage på året der gik og måske kaste et forsigtigt blik fremad.
Tegneseriefestivaler, som vi kender dem fra Angoulême i Frankrig til San Diego i USA, har vi imidlertid ikke haft nogen af herhjemme i mere end ti år. Da København i 1996 var international kulturby blev der ganske vist taget tilløb til et større arrangement - Copenhagen Comics - men hele projektet kuldsejlede på grund af tovtrækkerier om udstillingslokaler. Siden har ingen herhjemme spekuleret i noget lignende, og skal man se helt nøgternt på det, så har der jo heller ikke været det store at fejre.
Nu har piben imidlertid fået en anden lyd. Efter lang tids ståen i stampe har store danske forlag som Carlsen og Egmont indenfor de seneste par år foretaget en række satsninger, der har vist sig at bære frugt. Med stort anlagte udgivelsesrækker af især japanske tegneserier som Dragon Ball, One Piece og Ranma ½ har man formået at indfange en ny generation af tegneserielæsere, vel at mærke en generation som alle troede tabt til trading cards og spillekonsoller.
Samtidig har mindre forlag som Fahrenheit og G. Floy Studio markeret sig stadigt stærkere med en række kvalitetsudgivelser, der har formået at tilbageerobre de frafaldne voksne tegneserieentusiaster, som har måttet vansmægte i alt for mange år på grund af mangel på vedkommende udgivelser. Nye danskproducerede initiativer som Free Comics, Duksedrengen og Kurt Dunder & Kompagni har måske ikke alle fået den vind i sejlene, som deres respektive ophavsmænd havde drømt om, men de vidner ikke desto mindre om engagement, vovemod og ambitioner i det danske tegneseriemiljø.
Vel sagtens ansporet af ovennævnte succeshistorier har en lille gruppe mennesker nu fundet tiden inde til atter at afholde en tegneseriefestival på dansk grund. 'Komiks.dk - Københavns Internationale Tegneseriefestival 2004' skal efter planen løbe af stablen den 5. - 7. november i år. Forlag og tegneserieforretninger vil præsentere deres respektive kollektioner, og indtil videre er godt en snes tegneserieskabere fra ind- og udland inviteret som gæster. På festivalens hjemmeside Komiks.dk kan man hente information om nærmere tidspunkter og priser, læse miniportrætter af de inviterede gæster og løbende følge med i udviklingen af det store projekt.
Det er selv sagt et fremragende initiativ. Folkene bag Komiks.dk fortjener al mulig ros for deres møje, og festivalen al mulig opbakning. Her fra Rackhams sattelit-bunker håber vi på, at begivenheden i november må blive startskuddet til en årligt tilbagevendende begivenhed. Når det er sagt, må man så også undre sig over en række dispositioner der er foretaget i forbindelse med tilrettelæggelsen af festivalen. Denne undren knytter sig først og fremmest til rækken af inviterede gæster, men også til de overordnede visioner man måtte have haft i bagmandsgruppen.
Der er naturligt nok en overvægt af danske tegneserieskabere på gæstelisten. Den gamle garde er repræsenteret ved bl.a. Peter Madsen, Ivar Gjørup, Henrik Rehr, Sussi Bech, Frank Madsen, Mårdøn Smet, Teddy Kristiansen og Peter Snejbjerg. Fra den yngre generation vil folk som Christian Højgaard, Søren Mosdal og T. Thorhauge være til stede. Det er bestemt glædeligt, at så mange hjemlige serieskabere har sagt ja til at støtte op om projektet, og den brede vifte af navne turde sikre, at mangfoldigheden i de danske tegneseriers udtryk og indhold bliver åbenbar.
Man vil bemærke, at alle de ovenfor nævnte serieskabere har et eller flere albums på samvittigheden, og det kan selvfølgelig have været et udvælgelseskriterium. Alligevel burde man måske fra arrangørernes side have kastet et blik uden for the establishment, for dermed også at kunne præsentere publikum for forholdsvis ukendte men særdeles lovende navne som Allan Haverholm, Asbjørn Skou, Simon Bukhave og Cav Bøgelund.
Ser man på de inviterede udenlandske gæster, gør et lignende mønster sig gældende. Jeg ved ikke om det forholder sig sådan, men det altoverskyggende udvælgelseskriterium synes at have været, at deres værker i den ene eller den anden form er (eller har været) tilgængelige på dansk. Det kan være en udmærket disposition al den stund, at det potentielle publikum jo så kan forudsættes bekendt med ét eller flere af navnene, og at ét eller flere af disse navne vil kunne fungere som trækplaster. Men man har dermed også begrænset sig gevaldigt i det materiale og de mennesker, man kan præsentere, fordi det er begrænset, hvad der er blevet oversat til dansk i de seneste 15 år.
Mange af de inviterede navne fra det europæiske kontinent har enten deres rødder i Marcinelle-skolen eller ligne claire-stilen og er under alle omstændigheder repræsentanter for den klassiske fransk-belgiske mainstream. Og ikke et ondt ord om den. Men modsat festivalens bredtfavnende danske pavillon, kommer den europæiske udelukkende til at beskrive en del af, hvad der rør sig på kontinentet. Den fremherskende og den populære del ganske vist, men også den meget traditionelle og konforme del. Kunstnere som fx. Anke Feuchtenberger, David B. og Martin tom Dieck, der alle opererer i periferien af - eller helt udenfor - tegneseriens traditionalle udtryk, er konsekvent blevet forbigået. Samtidig hermed er det totale fravær af nye, spændende (og populære!) mainstreamnavne mildest talt i øjefaldende.
At få udenlandske navne til at deltage i en tegneseriefestival, der endnu ikke har haft mulighed for at oparbejde et renommé, og som oven i købet finder sted i et lille land som Danmark, er sikkert ikke nogen nem sag. Og chancerne for at folk som Frank Miller, Jacques Tardi eller Alan Moore står i kø for at deltage, er vel omtrent på niveau med, at Martin Scorsese skulle takke ja til at dukke op til Bodil-festen. At det overhovedet er lykkedes arrangørerne at få en så stor kanon som Regis Loisel til landet må siges at være en bedrift. Ja, det kan faktisk undre, at de ikke skilter mere med det, end tilfældet er. Loisel er et særdeles varmt navn internationalt, og her til lands er hans samlede oeuvre endogså tilgængeligt. Kunne Loisels danske forlæggere ikke også have en interesse i promovere hans tilstedeværelse på festivalen?
I USA er det ikke usædvanligt, at en kunstner tager sig betalt for at deltage i et tegneseriekonvent, og siden man må formode, at Komiks.dk ikke har uanede pekuniære midler til sin rådighed, har det faktum selvfølgelig haft indflydelse på, hvem man kunne få fat i og hvem man måtte opgive.* Da det samtidig er væsentligt dyrere at hente en kunstner over Atlanten end op fra kontinentet, har det vel været begrænset, hvor mange amerikanere man kunne invitere. Netop derfor synes udvælgelsen af Marv Wolfman desto mere kuriøs, ikke mindst når man tager i betragtning, at han på indeværende tidspunkt er den eneste repræsentant på festivalen for The Comic Book Nation.
Præcis hvad der måtte have været incitamentet for at invitere Wolfman, undslipper mig. At man satser på en so-so superhelteforfatter, der nåede sit kunstneriske og kommercielle zenit for tyve år siden, frem for at se på hvad der rører sig i dag - både i og udenfor superheltegenren - virker en anelse rådvildt. Det kan igen kun bero på, at man har tillagt betydningen af, at gæsternes arbejde forefindes i dansk oversættelse alt for stor vægt.
Jeg tror helt ærligt at så forskellige - og 'mindre' - navne som Jason Lutes, Paul Hornschemeier, Craig Thompson eller Adrian Tomine hver især havde kunnet trække lige så mange mennesker til, og under alle omstændigheder havde haft mere at tilbyde. Man kunne godt have ønsket sig, at arrangørerne havde satset lidt mere på nysgerrighed end på genkendelighed, og havde haft mod på at præsentere et par tegneserieskabere, der var fuldstændig ukendte herhjemme, men som ikke desto mindre havde noget interessant at vise frem. Det ene udelukker jo ikke nødvendigvis det andet.
Et springende punkt i den fornyede interesse, der i disse år bliver tegneserien til del, skal ubetvivleligt tilskrives mangaens indtog i Vesten. De japanske tegneserier har, som allerede nævnt, formået at kapre hele horder af nye læsere samtidig med at gamle, frafaldne entusiaster nu søger tilbage til folden. For at fejre denne udvikling har Komiks.dk allieret sig med folkene bag j-popcon, der i de seneste år har afholdt et par manga- og anime-festivaler på dansk grund. Foreløbig røber Komiks.dk dog ikke alverden med hensyn til gæster og program i den japanske pavillon, og det er en skam.
Når man sammenholder den betydning, et potentielt publikum vil tillægge mangaen, med den opmærksomhed der foreløbig bliver den til del i promoveringen af festivalen, er der noget, der skurrer. Mangaen burde være én af de ting, festivalen slår sig op på, i stedet for noget, man henviser til et hjørne af hjemmesiden. Det siger sig selv, at de finansielle hurdler, som festivalledelsen måtte have stået overfor i tilvejebringelsen af amerikanske gæster, ikke bliver mindre, når man vender blikket mod Orienten. Men også her kunne man måske forstille sig, at de to store danske forlag Egmont og Carlsen, der jo lever særdeles godt af mangaen i disse år, kunne gå ind og støtte økonomisk op omkring den side af sagen. Det er - eller burde i hvert fald være - i deres egen interesse.
Lad mig afslutningsvis igen understrege, at der intet er i vejen med tegneserier som Spirillen, Blåfrakkerne eller The New Teen Titans. Men de rokker ikke voldsomt ved den alment udbredte opfattelse af tegneserier som værende uforpligtende, hurtigt læst, hurtigt glemt triviallitteratur. En festival som Komiks.dk henvender sig selvfølgelig først og fremmest til aficionados, men en begivenhed af en sådan størrelse vil uvægerligt også tiltrække sig en vis mediebevågenhed. En festival er derfor en oplagt mulighed for at fortælle de uindviede, at en tegneserie kan omhandle andet end et sjovt gult dyr med sorte pletter og en hale der gør kunster.**
Tegneserier kan være journalistiske reportager fra Palæstina. Tegneserier kan være erindringer fra en opvækst i Iran. Tegneserier kan være magisk-realistisk fiktion fra en lille latinamerikansk flække. Tegneserier kan bevæge sig ud på det surrealistiske overdrev, hvor form og indhold synes at signalere hver sit, og hensætte læseren i en tilstand, han eller hun aldrig har været i før. Tegneserien i dag er en kunstform i rivende udvikling, og på verdensplan flyttes grænserne til stadighed for, hvad mediet kan og vil - det være sig formmæssigt som indholdsmæssigt. Aldrig før har der været en sådan mangfoldighed af forskelligartede udtryk og motiver, aldrig før har tegneserien været tættere på at opnå en selvstændig og seriøs stemme i den brede kulturelle diskurs. Det bør en festival afspejle.
Henry Sørensen 13/06/04
*Copenhagen Comics' 'behagelige korrespondance' med den navnkundige art spiegelman fik således en brat ende, da sidstnævnte forstod, at der ikke kunne blive tale om et egentligt salær for deltagelse i arrangementet. art bad i smukt svungne sætninger arrangørerne om at stikke deres tegneseriefestival op i første hul fra nakken. Den slags er folkene bag Komiks.dk forhåbentlig blevet forskånet for.
**Som led i et pressefremstød for ovenfor omtalte Copenhagen Comics blev Søren Mosdal, Michael Wettendorff og undertegnede i sin tid inviteret ud i Forbrændingen i Albertslund. Copenhagen Comics' koordinator og pressechef, en jovial fætter på omkring de 40 år, havde indledningsvis spurgt os, hvilket ansigt vi gerne ville give tegneserien udad til. Da hele den forsamlede presse var på plads, sprang koordinatoren - iført Spiril-kostume - op på et bord og brølede: "Velkommen! Nu skal vi til at tage tegneserier alvorligt!" Vi kunne alle tre have passet en størrelse 36.
KOMIKS.DK
Et skudsikkert parameter for om en given branche er i fremgang, eller i det mindste er i besiddelse af en vis form for overskud, er, om den er i stand til at fejre sig selv. Filmfestivaler, bogmesser og tegneseriekonventer verden over bliver til for netop at understrege, at her går det godt, vi er inde i en rivende udvikling og se bare, hvor mange der tager del i vores entusiasme. Også på den hjemlige front trækker nationens fremmeste forfattere, rockmusikere, film- og teaterfolk i deres stiveste puds mindst én gang om året for at give hinanden priser, se tilbage på året der gik og måske kaste et forsigtigt blik fremad.
Tegneseriefestivaler, som vi kender dem fra Angoulême i Frankrig til San Diego i USA, har vi imidlertid ikke haft nogen af herhjemme i mere end ti år. Da København i 1996 var international kulturby blev der ganske vist taget tilløb til et større arrangement - Copenhagen Comics - men hele projektet kuldsejlede på grund af tovtrækkerier om udstillingslokaler. Siden har ingen herhjemme spekuleret i noget lignende, og skal man se helt nøgternt på det, så har der jo heller ikke været det store at fejre.
Nu har piben imidlertid fået en anden lyd. Efter lang tids ståen i stampe har store danske forlag som Carlsen og Egmont indenfor de seneste par år foretaget en række satsninger, der har vist sig at bære frugt. Med stort anlagte udgivelsesrækker af især japanske tegneserier som Dragon Ball, One Piece og Ranma ½ har man formået at indfange en ny generation af tegneserielæsere, vel at mærke en generation som alle troede tabt til trading cards og spillekonsoller.
Samtidig har mindre forlag som Fahrenheit og G. Floy Studio markeret sig stadigt stærkere med en række kvalitetsudgivelser, der har formået at tilbageerobre de frafaldne voksne tegneserieentusiaster, som har måttet vansmægte i alt for mange år på grund af mangel på vedkommende udgivelser. Nye danskproducerede initiativer som Free Comics, Duksedrengen og Kurt Dunder & Kompagni har måske ikke alle fået den vind i sejlene, som deres respektive ophavsmænd havde drømt om, men de vidner ikke desto mindre om engagement, vovemod og ambitioner i det danske tegneseriemiljø.
Vel sagtens ansporet af ovennævnte succeshistorier har en lille gruppe mennesker nu fundet tiden inde til atter at afholde en tegneseriefestival på dansk grund. 'Komiks.dk - Københavns Internationale Tegneseriefestival 2004' skal efter planen løbe af stablen den 5. - 7. november i år. Forlag og tegneserieforretninger vil præsentere deres respektive kollektioner, og indtil videre er godt en snes tegneserieskabere fra ind- og udland inviteret som gæster. På festivalens hjemmeside Komiks.dk kan man hente information om nærmere tidspunkter og priser, læse miniportrætter af de inviterede gæster og løbende følge med i udviklingen af det store projekt.
Det er selv sagt et fremragende initiativ. Folkene bag Komiks.dk fortjener al mulig ros for deres møje, og festivalen al mulig opbakning. Her fra Rackhams sattelit-bunker håber vi på, at begivenheden i november må blive startskuddet til en årligt tilbagevendende begivenhed. Når det er sagt, må man så også undre sig over en række dispositioner der er foretaget i forbindelse med tilrettelæggelsen af festivalen. Denne undren knytter sig først og fremmest til rækken af inviterede gæster, men også til de overordnede visioner man måtte have haft i bagmandsgruppen.
Der er naturligt nok en overvægt af danske tegneserieskabere på gæstelisten. Den gamle garde er repræsenteret ved bl.a. Peter Madsen, Ivar Gjørup, Henrik Rehr, Sussi Bech, Frank Madsen, Mårdøn Smet, Teddy Kristiansen og Peter Snejbjerg. Fra den yngre generation vil folk som Christian Højgaard, Søren Mosdal og T. Thorhauge være til stede. Det er bestemt glædeligt, at så mange hjemlige serieskabere har sagt ja til at støtte op om projektet, og den brede vifte af navne turde sikre, at mangfoldigheden i de danske tegneseriers udtryk og indhold bliver åbenbar.
Man vil bemærke, at alle de ovenfor nævnte serieskabere har et eller flere albums på samvittigheden, og det kan selvfølgelig have været et udvælgelseskriterium. Alligevel burde man måske fra arrangørernes side have kastet et blik uden for the establishment, for dermed også at kunne præsentere publikum for forholdsvis ukendte men særdeles lovende navne som Allan Haverholm, Asbjørn Skou, Simon Bukhave og Cav Bøgelund.
Ser man på de inviterede udenlandske gæster, gør et lignende mønster sig gældende. Jeg ved ikke om det forholder sig sådan, men det altoverskyggende udvælgelseskriterium synes at have været, at deres værker i den ene eller den anden form er (eller har været) tilgængelige på dansk. Det kan være en udmærket disposition al den stund, at det potentielle publikum jo så kan forudsættes bekendt med ét eller flere af navnene, og at ét eller flere af disse navne vil kunne fungere som trækplaster. Men man har dermed også begrænset sig gevaldigt i det materiale og de mennesker, man kan præsentere, fordi det er begrænset, hvad der er blevet oversat til dansk i de seneste 15 år.
Mange af de inviterede navne fra det europæiske kontinent har enten deres rødder i Marcinelle-skolen eller ligne claire-stilen og er under alle omstændigheder repræsentanter for den klassiske fransk-belgiske mainstream. Og ikke et ondt ord om den. Men modsat festivalens bredtfavnende danske pavillon, kommer den europæiske udelukkende til at beskrive en del af, hvad der rør sig på kontinentet. Den fremherskende og den populære del ganske vist, men også den meget traditionelle og konforme del. Kunstnere som fx. Anke Feuchtenberger, David B. og Martin tom Dieck, der alle opererer i periferien af - eller helt udenfor - tegneseriens traditionalle udtryk, er konsekvent blevet forbigået. Samtidig hermed er det totale fravær af nye, spændende (og populære!) mainstreamnavne mildest talt i øjefaldende.
At få udenlandske navne til at deltage i en tegneseriefestival, der endnu ikke har haft mulighed for at oparbejde et renommé, og som oven i købet finder sted i et lille land som Danmark, er sikkert ikke nogen nem sag. Og chancerne for at folk som Frank Miller, Jacques Tardi eller Alan Moore står i kø for at deltage, er vel omtrent på niveau med, at Martin Scorsese skulle takke ja til at dukke op til Bodil-festen. At det overhovedet er lykkedes arrangørerne at få en så stor kanon som Regis Loisel til landet må siges at være en bedrift. Ja, det kan faktisk undre, at de ikke skilter mere med det, end tilfældet er. Loisel er et særdeles varmt navn internationalt, og her til lands er hans samlede oeuvre endogså tilgængeligt. Kunne Loisels danske forlæggere ikke også have en interesse i promovere hans tilstedeværelse på festivalen?
I USA er det ikke usædvanligt, at en kunstner tager sig betalt for at deltage i et tegneseriekonvent, og siden man må formode, at Komiks.dk ikke har uanede pekuniære midler til sin rådighed, har det faktum selvfølgelig haft indflydelse på, hvem man kunne få fat i og hvem man måtte opgive.* Da det samtidig er væsentligt dyrere at hente en kunstner over Atlanten end op fra kontinentet, har det vel været begrænset, hvor mange amerikanere man kunne invitere. Netop derfor synes udvælgelsen af Marv Wolfman desto mere kuriøs, ikke mindst når man tager i betragtning, at han på indeværende tidspunkt er den eneste repræsentant på festivalen for The Comic Book Nation.
Præcis hvad der måtte have været incitamentet for at invitere Wolfman, undslipper mig. At man satser på en so-so superhelteforfatter, der nåede sit kunstneriske og kommercielle zenit for tyve år siden, frem for at se på hvad der rører sig i dag - både i og udenfor superheltegenren - virker en anelse rådvildt. Det kan igen kun bero på, at man har tillagt betydningen af, at gæsternes arbejde forefindes i dansk oversættelse alt for stor vægt.
Jeg tror helt ærligt at så forskellige - og 'mindre' - navne som Jason Lutes, Paul Hornschemeier, Craig Thompson eller Adrian Tomine hver især havde kunnet trække lige så mange mennesker til, og under alle omstændigheder havde haft mere at tilbyde. Man kunne godt have ønsket sig, at arrangørerne havde satset lidt mere på nysgerrighed end på genkendelighed, og havde haft mod på at præsentere et par tegneserieskabere, der var fuldstændig ukendte herhjemme, men som ikke desto mindre havde noget interessant at vise frem. Det ene udelukker jo ikke nødvendigvis det andet.
Et springende punkt i den fornyede interesse, der i disse år bliver tegneserien til del, skal ubetvivleligt tilskrives mangaens indtog i Vesten. De japanske tegneserier har, som allerede nævnt, formået at kapre hele horder af nye læsere samtidig med at gamle, frafaldne entusiaster nu søger tilbage til folden. For at fejre denne udvikling har Komiks.dk allieret sig med folkene bag j-popcon, der i de seneste år har afholdt et par manga- og anime-festivaler på dansk grund. Foreløbig røber Komiks.dk dog ikke alverden med hensyn til gæster og program i den japanske pavillon, og det er en skam.
Når man sammenholder den betydning, et potentielt publikum vil tillægge mangaen, med den opmærksomhed der foreløbig bliver den til del i promoveringen af festivalen, er der noget, der skurrer. Mangaen burde være én af de ting, festivalen slår sig op på, i stedet for noget, man henviser til et hjørne af hjemmesiden. Det siger sig selv, at de finansielle hurdler, som festivalledelsen måtte have stået overfor i tilvejebringelsen af amerikanske gæster, ikke bliver mindre, når man vender blikket mod Orienten. Men også her kunne man måske forstille sig, at de to store danske forlag Egmont og Carlsen, der jo lever særdeles godt af mangaen i disse år, kunne gå ind og støtte økonomisk op omkring den side af sagen. Det er - eller burde i hvert fald være - i deres egen interesse.
Lad mig afslutningsvis igen understrege, at der intet er i vejen med tegneserier som Spirillen, Blåfrakkerne eller The New Teen Titans. Men de rokker ikke voldsomt ved den alment udbredte opfattelse af tegneserier som værende uforpligtende, hurtigt læst, hurtigt glemt triviallitteratur. En festival som Komiks.dk henvender sig selvfølgelig først og fremmest til aficionados, men en begivenhed af en sådan størrelse vil uvægerligt også tiltrække sig en vis mediebevågenhed. En festival er derfor en oplagt mulighed for at fortælle de uindviede, at en tegneserie kan omhandle andet end et sjovt gult dyr med sorte pletter og en hale der gør kunster.**
Tegneserier kan være journalistiske reportager fra Palæstina. Tegneserier kan være erindringer fra en opvækst i Iran. Tegneserier kan være magisk-realistisk fiktion fra en lille latinamerikansk flække. Tegneserier kan bevæge sig ud på det surrealistiske overdrev, hvor form og indhold synes at signalere hver sit, og hensætte læseren i en tilstand, han eller hun aldrig har været i før. Tegneserien i dag er en kunstform i rivende udvikling, og på verdensplan flyttes grænserne til stadighed for, hvad mediet kan og vil - det være sig formmæssigt som indholdsmæssigt. Aldrig før har der været en sådan mangfoldighed af forskelligartede udtryk og motiver, aldrig før har tegneserien været tættere på at opnå en selvstændig og seriøs stemme i den brede kulturelle diskurs. Det bør en festival afspejle.
Henry Sørensen 13/06/04
*Copenhagen Comics' 'behagelige korrespondance' med den navnkundige art spiegelman fik således en brat ende, da sidstnævnte forstod, at der ikke kunne blive tale om et egentligt salær for deltagelse i arrangementet. art bad i smukt svungne sætninger arrangørerne om at stikke deres tegneseriefestival op i første hul fra nakken. Den slags er folkene bag Komiks.dk forhåbentlig blevet forskånet for.
**Som led i et pressefremstød for ovenfor omtalte Copenhagen Comics blev Søren Mosdal, Michael Wettendorff og undertegnede i sin tid inviteret ud i Forbrændingen i Albertslund. Copenhagen Comics' koordinator og pressechef, en jovial fætter på omkring de 40 år, havde indledningsvis spurgt os, hvilket ansigt vi gerne ville give tegneserien udad til. Da hele den forsamlede presse var på plads, sprang koordinatoren - iført Spiril-kostume - op på et bord og brølede: "Velkommen! Nu skal vi til at tage tegneserier alvorligt!" Vi kunne alle tre have passet en størrelse 36.
Nå, jeg tegner videre.
-
- Brugerniveau 5
- Indlæg: 3535
- Tilmeldt: 16. nov 2003, 03:03
- Geografisk sted: ny york
Forslag: Manga på komiks.dk
Hvad man ellers synes om lederen, har Henry en god pointe synes jeg: Det ku' måske være smart at gøre noget ekstra ud af mangaen for at trække alle Dragonball/ One Piece køberne til festivalen. Det er sikkert for dyrt at få japanske manga-tegnere til landet som gæster, men andet kunne måske gøres. Siden jeg sidder her i New York, ka' jeg desværre ikke selv rigtigt hjælpe med andet end en løs ide. Den går ud på følgende: Hvad med at skrive et brev til kulturattachen på den japanske ambassade i København og spørge om man der kunne være interesseret i at lave en "japansk pavillon" på festivalen? Man ku' forestille sig at ambassaden kunne (jeg skyder bare vildt her) bidrage med eventuelle dekorationer, smagsprøver på japansk mad (maki, nudler, hva' spiser Gohan?), en geisha til Loustal
, anime på tv-skærme.....mulighederne er flere end jeg har fantasi til og behøver slet ikke være kostbare at stable på benene. Det er langtfra umuligt at der findes een eller flere manga-fans i den japanske ambassades kulturdelegation og udenrigsministerier har som regel penge afsat til formidling af landets kultur. Chancen ku' måske være et frimærke værd!

Nå, jeg tegner videre.
-
- Brugerniveau 2
- Indlæg: 135
- Tilmeldt: 15. mar 2004, 19:10
- Geografisk sted: København
- Kontakt:
Svar til Rackham
Mange tak for de mange ord og jeres forslag. Vi sætter stor pris på omtale og vil meget gerne lytte til alles forslag. Vores gæsteliste er simpelthen blevet til sådan ad hoc. Der var nogle der kendte og nogle som kunne være interesserede.
Wolfmans karriere ligger nogle år og årtier tilbage men han kontaktede os selv og han kunne være interessant. Det var i den spæde start og vi takkede og slog til ud fra en tænkning at der da så kom bare et større kendt internationalt navn.
Loisel er bestemt vores største navn og ham fik vi til sådan lidt tilfældigt og meget pludseligt. Ham vil vi da bruge mange flere kræfter på at sætte i front for festivalen men der var lige nogle ting der skulle på plads.
Kræfterne bag bestyrelsen er faktisk meget forskelligartede men fælles for alle er at det er ubetalt og hårdt arbejde. Bestyrelsen ser festivalen som den første og mener ikke vi kan læne os op ad nogle forgængere.
Der er kommet nye folk til og de foregående festivaler (eller rettere messer) ligger jo årtier tilbage med kuldsejlede projekter imellem. Vi har faktisk fået mange forslag til mere nyskabende navne til festivalen men må også tænke økonomi ind i planerne.
Craig Thompson, Tardi og tegneserieskabere af den kaliber vil vi meget gerne have med. Men allerede nu kæmper vi i forvejen med at få økonomien til at hænge sammen og bare at sikret vores lokaler.
Huset ville være en god ramme for en dansk hyggelig festival med tid og mulighed for snævert samværd. Vi har jo måtte bide i det sure æble og flytte lokaler da Huset ikke længere var så sikkert et bud.
Vi flytter til Kedelhallen som bestemt kan byde på tilsvarende og faktisk og bedre rammer end Huset. Med rammerne på plads vil vi her over sommeren og ikke mindst i løbet af sensommeren og efteråret gå videre med de næste faser.
Vi har kørt os i position til medieomtale i både elektroniske og trykte medier. Hele festivalens profil skulle meget gerne fortsat være hygge men også mere end det.
Det skal samtidigt være et kulturtilbud til alle fra den almindelige familie til tegneseriefans. Vores vision er også at hive tegneseriemediet tilbage til mainstream og de øvrige massemedietilbud.
Der kommer til at være multimedietilbud som TV, film, spil og spillekonsoller, udstillinger om manga, udstillinger om store/små/gamle/nye danske tegneserier, kunstudstillinger, udstilliner om skandinaviske tegneserieskabere, værksteder for børn, signeringer, paneler, workshops, messeområde og gerne meget mere.
Udover repræsentanter for det danske tegneseriemiljø vil der komme gæster repræsenterende Europa (herunder hovedsageligt Belgien, Frankrig, UK) og USA. Indtil videre har det været meget vanskeligt eller nærmest umuligt at kontakte japanske, italienske og spanske tegneserieskabere.
Igen vil vi sætte stor pris på ros, ris og forslag og bestyrelsen er altid åben for nye medlemmer. Rent faktisk vil vi i slutningen af måneden sætte nogle stillingsopslag op for at afhjælpe os i arbejdet. Derfor endnu en opfordring hvis der er nogle som mener de kunne hjælpe til.
_________________
Jan Robert Andersen,
Formand,
Komiks.dk
jra@komiks.dk
Wolfmans karriere ligger nogle år og årtier tilbage men han kontaktede os selv og han kunne være interessant. Det var i den spæde start og vi takkede og slog til ud fra en tænkning at der da så kom bare et større kendt internationalt navn.
Loisel er bestemt vores største navn og ham fik vi til sådan lidt tilfældigt og meget pludseligt. Ham vil vi da bruge mange flere kræfter på at sætte i front for festivalen men der var lige nogle ting der skulle på plads.
Kræfterne bag bestyrelsen er faktisk meget forskelligartede men fælles for alle er at det er ubetalt og hårdt arbejde. Bestyrelsen ser festivalen som den første og mener ikke vi kan læne os op ad nogle forgængere.
Der er kommet nye folk til og de foregående festivaler (eller rettere messer) ligger jo årtier tilbage med kuldsejlede projekter imellem. Vi har faktisk fået mange forslag til mere nyskabende navne til festivalen men må også tænke økonomi ind i planerne.
Craig Thompson, Tardi og tegneserieskabere af den kaliber vil vi meget gerne have med. Men allerede nu kæmper vi i forvejen med at få økonomien til at hænge sammen og bare at sikret vores lokaler.
Huset ville være en god ramme for en dansk hyggelig festival med tid og mulighed for snævert samværd. Vi har jo måtte bide i det sure æble og flytte lokaler da Huset ikke længere var så sikkert et bud.
Vi flytter til Kedelhallen som bestemt kan byde på tilsvarende og faktisk og bedre rammer end Huset. Med rammerne på plads vil vi her over sommeren og ikke mindst i løbet af sensommeren og efteråret gå videre med de næste faser.
Vi har kørt os i position til medieomtale i både elektroniske og trykte medier. Hele festivalens profil skulle meget gerne fortsat være hygge men også mere end det.
Det skal samtidigt være et kulturtilbud til alle fra den almindelige familie til tegneseriefans. Vores vision er også at hive tegneseriemediet tilbage til mainstream og de øvrige massemedietilbud.
Der kommer til at være multimedietilbud som TV, film, spil og spillekonsoller, udstillinger om manga, udstillinger om store/små/gamle/nye danske tegneserier, kunstudstillinger, udstilliner om skandinaviske tegneserieskabere, værksteder for børn, signeringer, paneler, workshops, messeområde og gerne meget mere.
Udover repræsentanter for det danske tegneseriemiljø vil der komme gæster repræsenterende Europa (herunder hovedsageligt Belgien, Frankrig, UK) og USA. Indtil videre har det været meget vanskeligt eller nærmest umuligt at kontakte japanske, italienske og spanske tegneserieskabere.
Igen vil vi sætte stor pris på ros, ris og forslag og bestyrelsen er altid åben for nye medlemmer. Rent faktisk vil vi i slutningen af måneden sætte nogle stillingsopslag op for at afhjælpe os i arbejdet. Derfor endnu en opfordring hvis der er nogle som mener de kunne hjælpe til.
_________________
Jan Robert Andersen,
Formand,
Komiks.dk
jra@komiks.dk
- Thomas Schrøder
- Brugerniveau 3
- Indlæg: 688
- Tilmeldt: 23. apr 2004, 09:24
I stedet for at være en brokkerøv ...
Jeg vil bare lige tilføje, at i stedet for at brokke sig burde Henry Sørensen squ´ give en hånd: Han ved åbenbart ikke, hvilket kæmpearbejde, der ligger bag.
Hans kritik ang. Allan Haverholm og de andre nye talenter bevidner, at han åbenbart ikke er særlig grundig i sin research, når han skriver sit indlæg. Allan Haverholm inviterede jeg faktisk til festivalen for et par uger siden, da jeg stødte ind i ham. Vi sender bare ikke invitationer ud til folk, før vi har tingene på plads med Kedelhallen/Huset. De andre er skam også på min to-do-liste, men som sagt vi ligger lige stille til lokalerne er på plads. Det burde, jeg måske have skrevet på diverse sider, men igen dette er et kæmpearbejde.
Så hjælp til i stedet for at brokke dig Henry
Tak for de gode idéer, Henrik ang. japanerne. Det vil vi da følge op på.
Hans kritik ang. Allan Haverholm og de andre nye talenter bevidner, at han åbenbart ikke er særlig grundig i sin research, når han skriver sit indlæg. Allan Haverholm inviterede jeg faktisk til festivalen for et par uger siden, da jeg stødte ind i ham. Vi sender bare ikke invitationer ud til folk, før vi har tingene på plads med Kedelhallen/Huset. De andre er skam også på min to-do-liste, men som sagt vi ligger lige stille til lokalerne er på plads. Det burde, jeg måske have skrevet på diverse sider, men igen dette er et kæmpearbejde.
Så hjælp til i stedet for at brokke dig Henry

Tak for de gode idéer, Henrik ang. japanerne. Det vil vi da følge op på.
Senest rettet af Thomas Schrøder 20. jun 2004, 12:35, rettet i alt 1 gang.
- Thomas Schrøder
- Brugerniveau 3
- Indlæg: 688
- Tilmeldt: 23. apr 2004, 09:24
Leder fra Rackham del. 2
Jeg vil bare lige tilføje, at dette indlæg har jeg netop også postet på Rackham.dk
Som Jan skriver i sit indlæg: Støt op om komiks.dk og tilmeld dig fanerne! Jo flere vi er, desto mere får vi fra hånden - samt en masse nye gode idéer
Som Jan skriver i sit indlæg: Støt op om komiks.dk og tilmeld dig fanerne! Jo flere vi er, desto mere får vi fra hånden - samt en masse nye gode idéer

-
- Brugerniveau 1
- Indlæg: 97
- Tilmeldt: 20. jun 2004, 11:37
Re: Leder fra Rackham del. 2
Kære Thomas,
Jeg formoder du ikke har læst den diskussion, der fulgte lederen på rackham.dk, hvor bl.a. "hold kæft-eller-gør-noget-selv"-ideen blev behørigt diskuteret.
Klik her, for at komme til diskussionens første side (ud af ialt tre).
Husk nu, der er INGEN ond vilje i lederen, eller hos Rackham generelt. Det vil også fremgå, hvis du læser diskussionen om jeres fanatastiske arbejde og projekt.
Debat er vigtig.
Jeg håber alle komiks.dk-folk vil læse debatten, ligesom jeg håber at intentionerne ikke bliver misforstået.
tt--
PS. Tak for sidst!
Jeg formoder du ikke har læst den diskussion, der fulgte lederen på rackham.dk, hvor bl.a. "hold kæft-eller-gør-noget-selv"-ideen blev behørigt diskuteret.
Klik her, for at komme til diskussionens første side (ud af ialt tre).
Husk nu, der er INGEN ond vilje i lederen, eller hos Rackham generelt. Det vil også fremgå, hvis du læser diskussionen om jeres fanatastiske arbejde og projekt.
Debat er vigtig.
Jeg håber alle komiks.dk-folk vil læse debatten, ligesom jeg håber at intentionerne ikke bliver misforstået.
tt--
PS. Tak for sidst!
- Thomas Schrøder
- Brugerniveau 3
- Indlæg: 688
- Tilmeldt: 23. apr 2004, 09:24
Re: leder fra Rackham
Hej Thorhauge
Jeg var åbenbart for hurtigt i min kritik af Henry Sørensens leder, (jeg mener dog hvert ord), for jeg kunne ikke finde jeres debat i min søndagstræthed, og oprettede derfor min "egen" debatside i et af jeres andre forummer.
Til de uforstående, kan jeg sige, at dette er, hvad jeg svarede på Rackhams 3 sider lange debatside:
Vi ville faktisk gerne invitere en helvedes masse gæster, men på grund af et vist royalt overeksponeret bryllup, så har en masse "sikre" fonde lukket pengekassen i, da de brugte deres midler til dette eventyrsbryllup
Dette gør, at vi lige nu kæmper en hård kamp for at skrabe penge sammen til de folk, der allerede kommer.
Ang. Jan Solheim så ER han inviteret. Lige som en masse andre, hvis billeder og info, jeg ikke har modtaget endnu. Derfor er de ikke lagt på siden som gæster endnu.
Peter Kielland er en af dem, jeg ikke har noget at invitere endnu. Han og en helvedes masse andre er lagt på ventelisten til lokalerne er på plads, (det er bittesmå ting, der lige skal falde på plads. Bare rolig: Festivalen KOMMER). Men selvføgelig SKAL han (og de andre) inviteres.
Foriøvrigt tak for de pæne ord om mig, Thorhauge. Jeg kan jo sige det samme om dig, for hvad folk ikke ved er, at Thorhauge faktisk har brugt masser af energi (og porto) på at hjælpe mig med, hvilke "nye" talenter, vi skulle invitere til festivalen. Folk som Allan Haverholm og Cav Bøgelund for eksempel. De BLIVER inviteret, men som sagt lokalerne ...
Til sidst vil jeg komme med denne opfordring: Kom og giv os en hånd! Det er bedre at have indflydelse på festivalen end at brokke sig!
Nå ja. Selv tak for sidst Thorhauge. Det var en skidehyggelig aften!
Jeg var åbenbart for hurtigt i min kritik af Henry Sørensens leder, (jeg mener dog hvert ord), for jeg kunne ikke finde jeres debat i min søndagstræthed, og oprettede derfor min "egen" debatside i et af jeres andre forummer.
Til de uforstående, kan jeg sige, at dette er, hvad jeg svarede på Rackhams 3 sider lange debatside:
Vi ville faktisk gerne invitere en helvedes masse gæster, men på grund af et vist royalt overeksponeret bryllup, så har en masse "sikre" fonde lukket pengekassen i, da de brugte deres midler til dette eventyrsbryllup

Ang. Jan Solheim så ER han inviteret. Lige som en masse andre, hvis billeder og info, jeg ikke har modtaget endnu. Derfor er de ikke lagt på siden som gæster endnu.
Peter Kielland er en af dem, jeg ikke har noget at invitere endnu. Han og en helvedes masse andre er lagt på ventelisten til lokalerne er på plads, (det er bittesmå ting, der lige skal falde på plads. Bare rolig: Festivalen KOMMER). Men selvføgelig SKAL han (og de andre) inviteres.
Foriøvrigt tak for de pæne ord om mig, Thorhauge. Jeg kan jo sige det samme om dig, for hvad folk ikke ved er, at Thorhauge faktisk har brugt masser af energi (og porto) på at hjælpe mig med, hvilke "nye" talenter, vi skulle invitere til festivalen. Folk som Allan Haverholm og Cav Bøgelund for eksempel. De BLIVER inviteret, men som sagt lokalerne ...
Til sidst vil jeg komme med denne opfordring: Kom og giv os en hånd! Det er bedre at have indflydelse på festivalen end at brokke sig!
Nå ja. Selv tak for sidst Thorhauge. Det var en skidehyggelig aften!

- Frank Madsen
- Brugerniveau 7
- Indlæg: 8680
- Tilmeldt: 16. nov 2003, 11:02
- Geografisk sted: Birkerød
- Kontakt:
Re: Leder fra Rackham del. 2
Men uden handling duer helten ikke. Henry Sørensens tanker er fine, men festivalfolkene har sikkert allerede tænkt de fleste af dem. Debatten om en dansk tegneseriefestival begyndte jo på Seriejournalens board sidste sommer og der var masser af gode ideer, men meget lidt praktisk initiativ, før nogle tog konsekvensen, spyttede i næverne og dannede en festivalkomité. Det fantastiske er jo, at komiks.dk nu er ved at blive til noget, at folkene bag stadig er fulde af entusiasme bag projektet og at deres planer er så herligt konkrete, at vi for første gang i 10 år har udsigt til, at en dansk tegneseriefestival rent faktisk bliver til andet end store planer og flotte ord.T. Thorhauge skrev:Debat er vigtig.
Lad nu Jan Robert, Thomas, Thierry og de andre få fred til at arbejde, og hvis nogen har gode ideer, så send dog en e-mail til dem. Faconen med at lægge en halvanden kilometer lang leder med kammeratlige råd ud på rackham.dk er ikke særlig hensigtsmæssig, hvis ideen var at hjælpe festivalkomiteen.
-
- Brugerniveau 2
- Indlæg: 135
- Tilmeldt: 15. mar 2004, 19:10
- Geografisk sted: København
- Kontakt:
Tilfældighedsprincippet
Lad mig først og fremmest takke for de rosende ord fra alle parters side. Jeg og andre fra bestyrelsen har været inde forbi Rackham og har læst de seneste tråde.
Festivalens bestyrelse består jo af amatører hvilket vi er helt på det rene med. Vi tager imod hjælp og gode råd fra alle og især jer der arbejder indenfor branchen men også de som er dele af det etablerede miljø.
Hele vores indgang til og håndtering af hele projektet har væres ud fra en fælles kærlighed for mediet, branchen og miljøet. De fleste kontakter til indland og udland har været ud fra tilfældigheder.
De fleste andre festivaler vi har haft kontakt med arbejder ud fra samme samme princip og gæstelister opstår ud fra hvem der nu engang kender hvem.
Hvis vores budget (og midler) havde været ubegrænset ville vi gerne huse alle på festivalen. Derimod tænker vi frem og ser flere gæster på kommende festivaler hvor fokus kunne ligge andre steder.
Mange tak til alle og ikke mindst Henrik Rehr og Frank Madsen for at stå bag os og bakke os op når der har været mulighed eller behov for det. Det har været et hårdt arbejde uden løn men når lønnen er tillid og tro på os så hjælper det på det.
Rackham skal fortsat være velkomne med en stand eller en bod og ville være et kærkomment indslag (nu mangler I da ikke længere folk til at stå hos jer).
Festivalens bestyrelse består jo af amatører hvilket vi er helt på det rene med. Vi tager imod hjælp og gode råd fra alle og især jer der arbejder indenfor branchen men også de som er dele af det etablerede miljø.
Hele vores indgang til og håndtering af hele projektet har væres ud fra en fælles kærlighed for mediet, branchen og miljøet. De fleste kontakter til indland og udland har været ud fra tilfældigheder.
De fleste andre festivaler vi har haft kontakt med arbejder ud fra samme samme princip og gæstelister opstår ud fra hvem der nu engang kender hvem.
Hvis vores budget (og midler) havde været ubegrænset ville vi gerne huse alle på festivalen. Derimod tænker vi frem og ser flere gæster på kommende festivaler hvor fokus kunne ligge andre steder.
Mange tak til alle og ikke mindst Henrik Rehr og Frank Madsen for at stå bag os og bakke os op når der har været mulighed eller behov for det. Det har været et hårdt arbejde uden løn men når lønnen er tillid og tro på os så hjælper det på det.
Rackham skal fortsat være velkomne med en stand eller en bod og ville være et kærkomment indslag (nu mangler I da ikke længere folk til at stå hos jer).
-
- Brugerniveau 1
- Indlæg: 97
- Tilmeldt: 20. jun 2004, 11:37
Re: Tilfældighedsprincippet
Jeg synes I har gjort et fantastisk stykke arbejde, og I fortjener stor, stor ros. Det er så vidt jeg ved hele Rackham-redaktionens opfattelse, og jeg håber og tror at det står ret klart. Hvis ikke, så understreger jeg atter: I har gjort et fantastisk stykke arbeje, og I fortjener stor, stor ros. Helt uden forbehold.
Når lederskribent Henry alligevel dykker ned i nogle aspekter ved festivalen, er det naturligvis fordi at de konturer, der begynder at tegne sig af arrangementet er så imponerende, at de overstiger det grundlag du selv betragter som Jeres udgangspunkt: det glade og ihærdigt arbejdsomme amatørgrundlag.
Som det pt. tegner til (tilgiv alle disse banale metaforer!), ligner komiks.dk en fuldgyldig professionel festival, og I har ingen grund til at skamme jer over noget som helst. Men når kunsten stiger, stiger forventningerne "desværre" også. Vi kender selv processen...
For en kort stund kan det ligne modvind, men det er præcis det modsatte. Det er et tegn på at man bliver taget alvorligt.
Når jeg i modsætning til Frank Madsen og Henrik Rehr prøver at dæmpe forestillingen om at man skal holde kæft, hvis man ikke handler (hvad der indlysende er det mest optimale), er det fordi det er min klare opfattelse at en masse mennesker i den danske tegneseriekultur sidder og brænder inde med forestillinger om hvordan man kunne ændre tingene til det bedre, forestillinger som kunne bidrage til at ambitionerne og udsynet vokser. Men alle dem, der holder kæft, holder altså kæft. Måske havde de gode ideer, måske ikke. Måske holder de kæft, fordi de ikke gider få på puklen af Madsen og Rehr, hvem ved?
Ideer + handling er at foretrække
Ideer - handling kan være nyttige
Ingen ideer + ingen handling er røvtur.
Når lederskribent Henry alligevel dykker ned i nogle aspekter ved festivalen, er det naturligvis fordi at de konturer, der begynder at tegne sig af arrangementet er så imponerende, at de overstiger det grundlag du selv betragter som Jeres udgangspunkt: det glade og ihærdigt arbejdsomme amatørgrundlag.
Som det pt. tegner til (tilgiv alle disse banale metaforer!), ligner komiks.dk en fuldgyldig professionel festival, og I har ingen grund til at skamme jer over noget som helst. Men når kunsten stiger, stiger forventningerne "desværre" også. Vi kender selv processen...
For en kort stund kan det ligne modvind, men det er præcis det modsatte. Det er et tegn på at man bliver taget alvorligt.
Når jeg i modsætning til Frank Madsen og Henrik Rehr prøver at dæmpe forestillingen om at man skal holde kæft, hvis man ikke handler (hvad der indlysende er det mest optimale), er det fordi det er min klare opfattelse at en masse mennesker i den danske tegneseriekultur sidder og brænder inde med forestillinger om hvordan man kunne ændre tingene til det bedre, forestillinger som kunne bidrage til at ambitionerne og udsynet vokser. Men alle dem, der holder kæft, holder altså kæft. Måske havde de gode ideer, måske ikke. Måske holder de kæft, fordi de ikke gider få på puklen af Madsen og Rehr, hvem ved?
Ideer + handling er at foretrække
Ideer - handling kan være nyttige
Ingen ideer + ingen handling er røvtur.
-
- Brugerniveau 2
- Indlæg: 135
- Tilmeldt: 15. mar 2004, 19:10
- Geografisk sted: København
- Kontakt:
Adel forpligter
En svag rødmen melder sig i mit ansigt ovenpå Thorhauges ord. Lad mig lige slå fast at jeg/vi har ikke opfattet jeres "kritik" som ødelæggende.
Tværtimod så tager vi imod alle råd og ideer. Vi har ikke opskriften på en tegneseriefestival men har skævet til Tegneseriemekka og udenlandske festivaler.
Jeg kan også se en professionel festival tegne sig i horisonten. Der kan/vil blive mange arrangemneter og gæster og noget for enhver. Penge er altid et spørgsmål og desværre også for os.
Desværre har de fleste offentlige og private fonde været pumpet pga den nuværende regering og et nyligt kongeligt bryllup.
Det er også første år vi er ude med vores festival og det i kølvandet på en gradvist uddøende tegneseriebranche.
Alt dette begrænser os og det er vist da også meget godt for der skal også være noget til kommende festivaler.
Vi er da løbet ind i øretæver i form af sure miner, vendte rygge og tomlen nedaf.
Tilbage står at jeg ser tegn på en bedring af tegneseriebranchen og nye vinde i tegneseriemiljøet. Det er ikke kun vores skyld men jeg er overbevist om at vi også har betydet noget.
En leder skal revse og nogle af jeres punkter var retfærdige eller i hvert fald selvforskyldte.
Som sagt flere gange så er I mere end velkomne på Komiks.dk og en festival uden jer vil ikke være fuldendt.
Tværtimod så tager vi imod alle råd og ideer. Vi har ikke opskriften på en tegneseriefestival men har skævet til Tegneseriemekka og udenlandske festivaler.
Jeg kan også se en professionel festival tegne sig i horisonten. Der kan/vil blive mange arrangemneter og gæster og noget for enhver. Penge er altid et spørgsmål og desværre også for os.
Desværre har de fleste offentlige og private fonde været pumpet pga den nuværende regering og et nyligt kongeligt bryllup.
Det er også første år vi er ude med vores festival og det i kølvandet på en gradvist uddøende tegneseriebranche.
Alt dette begrænser os og det er vist da også meget godt for der skal også være noget til kommende festivaler.
Vi er da løbet ind i øretæver i form af sure miner, vendte rygge og tomlen nedaf.
Tilbage står at jeg ser tegn på en bedring af tegneseriebranchen og nye vinde i tegneseriemiljøet. Det er ikke kun vores skyld men jeg er overbevist om at vi også har betydet noget.
En leder skal revse og nogle af jeres punkter var retfærdige eller i hvert fald selvforskyldte.
Som sagt flere gange så er I mere end velkomne på Komiks.dk og en festival uden jer vil ikke være fuldendt.
Ros til komiks.dk
Ros skal også lyde herfra til de driftige herrers indsats... Det er godt og det er vigtigt at få stablet en festival på benene - vigtigere synes jeg, end det er at diskutere mere langsigtede visoner. Disse kan vente til den første festival er vel overstået...
Derudover er jeg helt rolig omkring danske gæster - Tordenskjolds soldater skal nok møde op, og jeg tvivler på, at der er nogen danske serieskabere, der ligefrem behøver en officiel invitation med post og alt muligt for at føle sig velkomne... Heller ikke de mere "dristige" unge talenter
/berger (der ville ønske at han havde tid til at hjælpe aktivt til)
Derudover er jeg helt rolig omkring danske gæster - Tordenskjolds soldater skal nok møde op, og jeg tvivler på, at der er nogen danske serieskabere, der ligefrem behøver en officiel invitation med post og alt muligt for at føle sig velkomne... Heller ikke de mere "dristige" unge talenter

/berger (der ville ønske at han havde tid til at hjælpe aktivt til)
-
- Brugerniveau 5
- Indlæg: 3535
- Tilmeldt: 16. nov 2003, 03:03
- Geografisk sted: ny york
Re: Tilfældighedsprincippet
Den her bliver jeg altså nødt til at kommentere, Thorhauge! At folk skulle holde kæft med deres gode ideer, fordi de "ikke gider få på puklen" af Frank og jeg, er vist en tilsnigelse af de mere grelle. For det første overvurderer du vist Frank og undertegnedes evne til at skræmme nogen, for det andet vil jeg gerne vende dit argument om, for således at påvise hvor uvederhæftigt det er. Man kan med samme logik mene at ingen har arrangeret en tegneseriefestival i Danmark de sidste fem år, fordi de var bange for at få "på puklen af Rackham". Come on! Hvis ingen lufter den slags tanker du efterlyser, må man altså konkluderer at de ikke brænder inde med dem. Alt andet er ren spekulation, som du burde holde dig for god til at lufte.T. Thorhauge skrev: Når jeg i modsætning til Frank Madsen og Henrik Rehr prøver at dæmpe forestillingen om at man skal holde kæft, hvis man ikke handler (hvad der indlysende er det mest optimale), er det fordi det er min klare opfattelse at en masse mennesker i den danske tegneseriekultur sidder og brænder inde med forestillinger om hvordan man kunne ændre tingene til det bedre, forestillinger som kunne bidrage til at ambitionerne og udsynet vokser. Men alle dem, der holder kæft, holder altså kæft. Måske havde de gode ideer, måske ikke. Måske holder de kæft, fordi de ikke gider få på puklen af Madsen og Rehr, hvem ved?
Desuden er dit syn på hvad en debat er, temmeligt suspekt. Når Rackham siger sin mening, er det "debat". Når Frank og jeg siger Rackham imod, er det "at få på puklen". Det afslører vist desværre, at du egentlig foretrækker ikke at blive sagt imod, og dit postulat om en sund og konstruktiv meningsudveksling fremstår derfor hul.
Ellers er jeg glad for at høre (on the grapevine) at Rackham muligvis får en stand på Komiks.dk. Vil forhåbentligt gøre festivalen bedre!

Nå, jeg tegner videre.
-
- Brugerniveau 1
- Indlæg: 97
- Tilmeldt: 20. jun 2004, 11:37
Re: Tilfældighedsprincippet
Okay så, touche! :Dhenrik rehr skrev:Den her bliver jeg altså nødt til at kommentere, Thorhauge! At folk skulle holde kæft med deres gode ideer, fordi de "ikke gider få på puklen" af Frank og jeg, er vist en tilsnigelse af de mere grelle. For det første overvurderer du vist Frank og undertegnedes evne til at skræmme nogen, for det andet vil jeg gerne vende dit argument om, for således at påvise hvor uvederhæftigt det er. Man kan med samme logik mene at ingen har arrangeret en tegneseriefestival i Danmark de sidste fem år, fordi de var bange for at få "på puklen af Rackham". Come on! Hvis ingen lufter den slags tanker du efterlyser, må man altså konkluderer at de ikke brænder inde med dem. Alt andet er ren spekulation, som du burde holde dig for god til at lufte.
GO, KOMIKS.DK, GO!
- Frank Madsen
- Brugerniveau 7
- Indlæg: 8680
- Tilmeldt: 16. nov 2003, 11:02
- Geografisk sted: Birkerød
- Kontakt:
Rackhams visioner
Som sædvanlig trækker T.T. sine opponenters udsagn så skarpt op, at der ikke er dækning for dem i folks oprindelige indlæg. Det er et trættende kneb og imod det erklærede ønske om debat, T.T. hele tiden postulerer. Jeg har ikke bedt folk "holde kæft" i denne forbindelse, men jeg undrer mig over, at man ikke vælger den konstruktive og mest direkte løsning og går til festivalledelsen med alle sine gode ideer. Ved at præsentere dem på anden hånd i en leder på rackham.dk opnår man det modsatte af den erklærede hensigt, nemlig at ideerne enten bliver overset (debatten om lederen var ikke-eksisterende, indtil T.T. provokerede den i gang) eller at festivalledelsen bliver sat i en umulig situation: Nu kan de vælge at gennemføre deres egen, ifølge Rackham, visionsløse festival eller lydigt adoptere Rackhams visioner. Ved at sætte denne dagsorden har Rackham ikke gjort andet end for 117. gang at forsøge at profilere sig selv som de eneste i Danmark, der tænker tanker i tegneseriesammenhæng, og andet har sikkert heller ikke været hensigten.T. Thorhauge skrev:Når jeg i modsætning til Frank Madsen og Henrik Rehr prøver at dæmpe forestillingen om at man skal holde kæft, hvis man ikke handler (hvad der indlysende er det mest optimale), er det fordi det er min klare opfattelse at en masse mennesker i den danske tegneseriekultur sidder og brænder inde med forestillinger om hvordan man kunne ændre tingene til det bedre, forestillinger som kunne bidrage til at ambitionerne og udsynet vokser. Men alle dem, der holder kæft, holder altså kæft. Måske havde de gode ideer, måske ikke. Måske holder de kæft, fordi de ikke gider få på puklen af Madsen og Rehr, hvem ved?
Som nævnt i mit forrige indlæg: Hele debatten om en dansk festival startede præcis for et år siden her på Seriejournalens board, da Marc-et-eller-andet foreslog en dansk tegneseriefestival. Debatten løb i ugevis og T.T., Henry Sørensen og resten af Rackhams folk glimrede totalt ved deres fravær, men en masse andre mennesker kom med masser af spændende bud (telt på Rådhuspladsen, forslag til gæster osv.), heriblandt H.C. Vang og andre, der så endelig måneder senere besluttede sig til at spytte i næverne og danne en festivalkomité. Det er disse menneskers skyld, og ikke Rackhams, at der kommer en dansk festival til november (og de følgende år, hvis der er tilstrækkelig med opbakning) og derfor virker Rackhams forkølede leder i ellevte time helt hen i vejret. Ideer+handling er at foretrække, men der har været rig, rig lejlighed til at komme på banen med sine ideer (og det har alle andre end Rackham da også gjort) og festivalledelsen er formentlig stadig åben for ideer, om ikke andet så til de kommende års festivaler.T. Thorhauge skrev:Ideer + handling er at foretrække
Ideer - handling kan være nyttige
Ingen ideer + ingen handling er røvtur.