Anmeldelse af Superman Earth One bog 1 (Forlaget RW)

Besvar
Noname
Brugerniveau 5
Brugerniveau 5
Indlæg: 2471
Tilmeldt: 24. aug 2007, 17:33

Anmeldelse af Superman Earth One bog 1 (Forlaget RW)

Indlæg af Noname »

Superman Earth One bog 1
superman-earth-one-1.jpg
Superman Earth One er en graphic novel bogserie, hvor der indtil videre er udgivet tre bøger i USA, så med denne bog, og de to sidste allerede planlagt til udgivelse i Danmark, vil vi hurtigt nå up to date med det materiale der er produceret.

Earth One er en serie, der genfortæller nogle af de tidligste historier fra DC’s superhelteunivers. Serien er uafhængig af det normale DC univers, og foregår på en anden jord (Earth One), så den ikke bliver begrænset af tidligere historier og kontinuitet i det normale DC univers.

Har du læst Superman historier fra det gamle DC univers, er du tidligere stødt på alternative verdener/tidslinjer. På dansk hed de Jord-Et og Jord-To historier. En del af disse historier var bragt i Superman årgang 1978-1986. Alternative tidslinjer er ganske normalt i DC universet, sidst vi stiftede bekendtskab med en på dansk, var med All-Star Superman serien, som udkom i Superman/Batman bladet i 2006 samt i et oneshot i 2007. En gang imellem bliver der også lavet historier hvor figurene fra én tidslinje møder dem fra andre tidslinjer.
superman-earth-one-2.jpg
Superman Earth One bogserien er skrevet af Joseph Michael Straczynski, der tidligere har skrevet forskellige serier for både DC og Marvel. Tegneren er Shane Davis, der ligesom forfatteren, har arbejdet for både DC og Marvel.

Historien starter med at en ung Clark Kent i starten af 20erne flytter hjemmefra, og sidder i toget på vej til Metropolis. Første punkt på dagsordenen for Clark er at finde et sted at bo. Han er lige blevet færdig på Smallville Junior College, men har lige nu ingen planer om at læse videre. Efter at have fundet et sted at bo er næste punkt derfor at finde et arbejde.

Clark ved han har specielle evner, og er anderledes end alle andre, men han ved også, at hvis han begynder at bruge sine kræfter for fuld styrke i offentligheden, så vil alle folk få meget stor respekt, eller blive bange for ham, og så er det først han vil komme til at føle sig anderledes og udenfor.

Derfor er der endnu ingen der har hørt om Superman, men Clark har dog kostumet, som Martha har lavet til ham af stof der var med i det rumskib han kom til jorden i. Han er vokset op hos Jonathan og Martha Kent, og da de fandt ud af hvilke enorme kræfter Clark besad, blev de enige om at lave et kostume til ham, og fortælle ham hvilke muligheder han havde for at bruge sine kræfter, og selv om han valgte ikke at bruge dem offentligt, så kunne der komme en dag hvor han blev nødt til det, og så havde han et kostume af det uforgængelige stof fra Krypton.
superman-earth-one-3.jpg
Clark Kent prøver på alt muligt andet end at blive en helt, og hovedsaligt er han interesseret i at finde et job. Det viser sig hurtigt at han kan få et hvilket som helst job han ønsker, og folk står i kø for at tilbyde ham million dollar kontrakter. Denne historie viser alle de fantastiske ting Clark er i stand til at gøre, sammenlignet med almindelige mennesker. Clark har succes med næsten alt hvad han rører ved og går og funderer over hvad han skal lave, så han bedst muligt kan udnytte sine kræfter, men holdt på et niveau så han ikke kommer til at skille sig alt for meget ud fra alle andre.

Under sin søgning efter et job kommer Clark også inden om Daily Planet, hvor Lois Lane og Jimmy Olsen naturligvis er ansat. Perry White er den eneste der overhovedet ikke er imponeret over Clark – faktisk tværtimod. Af ren høflighed og for ligesom at få afsluttet samtalen giver Perry et jobansøgningspapir til Clark, som herefter tager pænt afsked, forlader bygningen og smider jobansøgningspapiret i den nærmeste skraldespand.

Imidlertid sker der dog det at hele jordklodens eksistens bliver truet af kræfter udefra, som trækker tråde helt tilbage til dengang Krypton eksisterede, og det viser sig at hele episoden faktisk drejer sig om Clark. Dette gør selvfølgelig at Clark finder Superman dragten frem og i fuld offentlighed går til kamp mod fjenden.

Dette er en stor samlet historie på 128 sider, og man kan se dette som en moderne fortælling af Supermans oprindelseshistorie. I Action Comics bogserien har man valgt at tage Superman helt tilbage til sådan som han var, da han blev skabt i 1938, og kun havde begrænsede kræfter, og ikke kunne flyve, men kun hoppe. Det er ikke tilfældet her, det er den Superman vi kender, men historien er holdt på et realistisk plan – Denne Superman har ikke kræfter til at flyve igennem solen, og kan ikke løfte et bjerg over sit hovede. Han kan føle smerte, bløde, og blive skadet.
Superman_Earth_One_4.jpg
I historien får vi selvfølgelig også oplysninger om Krypton og dennes undergang, samt Jonathan og Martha Kent og Clarks opvækst. Noget af dette har fået et twist i forhold til den oprindelige historie. F.eks gik Krypton godt nok til grunde på grund af en ustabil kerne, der gjorde at den eksploderede, men her får vi en forklaring på hvorfor kernen blev ustabil så planeten eksploderede. Og da det i denne historie er Martha der syr Superman dragten, er der også en anden forklaring på hvad ”S” står for. Hun syntes der skulle være et symbol på dragten, og hende og Jonathan blev enige om ”S” for søn af den verden der har sendt dig hertil, ligesom søn af jorden, og min søn. Taget i betragtning at verden ikke kendte til Superman, eller navnet Superman, da dragten blev lavet er dette sådan set en fin idé. Superman navnet kommer først frem til sidst i historien, da han skal omtales i medierne.

Plot og historie flyder ganske glimrende, dette er en god fortælling om Supermans oprindelseshistorie, men det mest bemærkelsesværdige er hvor fremragende historien er tegnet. Shane Davis er virkelig dygtig til at tegne realistisk, og fylde hver eneste tegning med liv. Farvelægningen sidder også lige i skabet, hvilket gør denne bog til rent øjenguf.

Dette er en hardcover udgivelse der indeholder Superman Earth One vol. 1 på 128 sider samt en Daily Planet artikel på 4 sider og 3 sider med tegninger fra skitsebog.

Superman har i år 75 års jubilæum i Danmark, og hvor herligt at fejre dette med lanceringen af et par virkelig fede titler, og udsigten til at 2015 bliver et af de bedste Superman år i Danmark i lang tid!


5/6 – Fem ud af seks mulige
Brugeravatar
Robin
Brugerniveau 5
Brugerniveau 5
Indlæg: 4708
Tilmeldt: 5. mar 2008, 20:30
Geografisk sted: Bathulen

Re: Anmeldelse af Superman Earth One bog 1 (Forlaget RW)

Indlæg af Robin »

Det er da meget skægt! de to anmeldere er ikke helt enige om denne titel. Jeg hælder mest til denne. Min tegneseriesmag er vel lidt konservativ, når det gælder superhelte, og jeg er meget tilfreds med at Straczynski ikke forfalder til alle mulige og umulige ændringer, men fastholder nogle af Superman figurens grundpiller og alligevel formår at skrive en interessant historie, hvor Clark Kent er en lidt mere mut ung mand, hvilket giver god mening, når man tager hans situation, som en ung mand med kræfter og dermed ansvar ud over det sædvanlige, i betragtning. Men tak for begge anmeldelser!

mvh.
Så bli'r det ikke meget bedre - desformedelst!!! Ihvorvel!!!
Besvar