Superman Red Son (Forlaget RW)

Besvar
Noname
Brugerniveau 5
Brugerniveau 5
Indlæg: 2471
Tilmeldt: 24. aug 2007, 17:33

Superman Red Son (Forlaget RW)

Indlæg af Noname »

Superman Red Son
red-son-1.jpg
Forfatteren er Mark Millar og tegnerne er Dave Johnson og Killian Plunkett.

De fleste kender sikkert ”What If” historier, der er historier der handler om hvad der kunne være sket, hvis nogle ting var forløbet anderledes. Man kan også betegne historierne som en slags alternativ tidslinje. Det er altså historier der ikke har fundet sted i det almindelige superhelteunivers, og som derfor ikke har nogen indflydelse på dette.

Typisk er de fleste af disse historier, groft sagt, ret ligegyldige. De kan handle om hvad der var sket hvis en superhelt ikke havde fået sine superkræfter, eller hvis en anden havde fået disse kræfter, eller hvad der kunne være sket hvis en person der døde ikke var død alligevel. Altså er det svært at lave en historie indenfor denne genre, som er noget folk for eftertiden vil huske. Det ville i hvert fald kræve man fandt på en yderst tankevækkende og original historie, som fik indflydelse på lidt flere personer, end bare hovedpersonen, og dennes nærmeste omgangskreds.
red-son-2.jpg
Og hvad kunne det så være for en historie? Jo, tænk hvis jordens største og mægtigste superhelt, der kom til jorden i et rumskib fra planeten Krypton, ikke var styrtet ned i USA ...men i USSR?

DC’s ”What If” historier foregår i ”Elseworlds” og ”Superman: Red Son” må siges at høre til blandt de bedste historier indenfor denne genre, både sammenlignet med DC’s andre historier, men også sammenlignet med ”What If” historier generelt.

Historien fortæller hvad der kunne være sket hvis Superman ikke var vokset op i USA, hvor han jo kæmper for ”Truth, Justice and the American way”, men derimod var vokset op i Sovjetunionen og havde kæmpet for Stalin, kommunisme, socialisme og Warszawa-pagtens internationale udvidelse. Handlingen udspiller sig en håndfuld timer fra den oprindelige tidslinje, hvilket gør at jordens rotation bevirkede at rumskibet med Superman styrtede ned i Ukraine i Sovjetunionen, og ikke i Kansas i USA.
red-son-4.jpg
Superman vokser op i Ukraine, og da han bliver voksen bliver han medlem af Stalins inderkreds, og bliver brugt som propaganda for Sovjetunionen. Da Stalin dør bliver det Superman der bliver den øverste leder af Sovjetunionen. Der er rigtigt mange historiske begivenheder der er ændret i denne historie, og det giver stof til eftertanke. F.eks er det kun USA og Chile der er forblevet uafhængige af det verdensomspændende Sovjet-imperium.
red-son-5.jpg
Der optræder mange andre kendte figurer fra DC universet i historien, men ligesom Supermans rumskib styrtede ned i USSR har alt andet også fået et twist. Lex Luthor arbejder som forsker for S.T.A.R. i USA og regeringen ansætter ham til at opfinde et modsvar til Superman. Lois Lane er også med, men hun hedder Lois Luthor, da hun er gift med Luthor. Jimmy Olsen er anti-Superman-rådgiver for Pentagon. Green Lantern, Wonder Woman, Green Arrow og mange andre er med, men de har alle en helt anden oprindelse og funktion end i det almindelige DC univers.
red-son-6.jpg
Brainiac er også med, og til dem der kan huske flaskebyen Kandor fra det gamle DC univers, gentager historien sig her – bare at det er Stalingrad som Brainiac laver om til en miniature flaskeby. Et Ensomhedens Fort bliver også bygget af Superman, så der er en del hentydninger til gamle DC historier. En del tegninger i Red Son er også inspireret af klassiske forsider eller tegninger fra andre Superman udgivelser. F.eks er der i den første historie en helsides tegning der klart er en hyldest til Superman nr 1/1939, og i den sidste historie er der en tegning af optøjer i USA der er inspireret af forsiden til Action Comics nr 1/1938.
red-son-7.jpg
red-son-8.jpg
Et forældrepar der trykker anti-Superman-pjecer bliver brutalt skud ned af russisk politi foran øjnene på deres søn, og den lille dreng bliver overladt til sig selv. Han bliver faktisk forvist fra huset, imens der bliver råbt og skudt varselsskud efter ham, et af skudene rammer, og giver ham et kødsår på skulderen. Han dukker senere op som en russisk udgave af Batman, og det vil være synd at sige at han kæmper på regeringens og Supermans side. Faktisk har denne udgave af Batman mere tilfælles med V fra ”V for Vendetta” der også igangsatte sit helt eget personlige korstog imod regimet, og det ender med en konfrontation med Superman.
red-son-9.jpg
Efter at have lidt nogle nederlag med at skabe supermennesker af samme kaliber som Superman, ender det med at Luthor bliver fuldstændigt besat af tanken om at slå sin fjende. For at få magt nok til dette stiller han op til præsidentvalget, som han vinder, og det ender med at USA med Luthor i spidsen, går i krig mod Sovjet-imperiet som Superman står i spidsen for.
red-son-10.jpg
Historien strækker sig over mange år, og i modsætning til i det almindelige superhelteunivers, ser man her tiden gå, og folk bliver gamle og dør.
red-son-11.jpg
Historien har tidligere været udgivet på dansk tilbage i 2007, dengang i 17,0 x 26,0 format i softcover og uden ekstramateriale, hvor den blev udsendt til kioskerne stort set uden at der blev gjort reklame for den, hvilket betød at den blev sendt retur til forlaget næsten inden der var nogen der nåede at opdage den var udkommet. Om den var trykt i meget lille oplag, eller om de returnerede hæfter blev destrueret ved jeg ikke, men udgivelsen blev en sjældenhed allerede tilbage i 2007-2008, og den er bestemt ikke blevet nemmere at finde i dag. Noget der trak en smule ned var at en del at de forklarende tekstkasser var, ligesom i originalen, med rød baggrund og gul tekst, hvilket ikke var særligt læsevenligt.

Denne gang kommer historien, som består af Superman Red Son # 1-3, i en flot hardcover udgivelse på 168 sider. Der er en fire siders indledning af Tom Desanto, og der er 17 sider med ekstramateriale i form af skitser og tegninger fra både Dave Johnson og Kilian Plunkett. Teksten i de røde tekstkasser er i denne udgave blevet korrigeret til sort tekst, så det er væsentligt nemmere at læse. RW’s mere eksklusive udgivelser hedder Deluxe, og er med størrelsen 18,5 x 28,2 lidt større end deres almindelige udgivelser, men denne udgivelse måler intet mindre end 21,8 x 32,8 så vi er helt oppe i en rigtig stor albumstørrelse, så den nye udgivelse måler 3,8 cm mere i bredde og 6,8 cm mere i højde end den gamle fra 2007.

Historien modtog anerkendelse allerede da den udkom i 2003, og i 2004 blev den nomineret til en Eisner Award i kategorien ”Best Limited Series”. Historien er i dag en anerkendt klassiker, og en så god fortælling fortjener at være tilgængelig på markedet i længere tid, end det var tilfældet med den forrige udgivelse. Og i disse dage, med det forhold vesten har til Rusland, er denne historie særdeles aktuel igen. Tænk hvis Rusland havde haft en Superman til rådighed, tankevækkende...

En eksklusiv og flot bog i lækkert design, og lækker papirkvalitet, der giver historie og ekstramateriale det ekstra pift det fortjener.

Denne bog bør stå på enhver superheltefans hylde.


6/6 - Seks ud af seks mulige
Brugeravatar
Berti Stravonsky
Brugerniveau 7
Brugerniveau 7
Indlæg: 8634
Tilmeldt: 7. jul 2004, 22:26
Geografisk sted: Aldrig mere Ærø
Kontakt:

Re: Superman Red Son (Forlaget RW)

Indlæg af Berti Stravonsky »

Skidegodt. Tak fordi du anmelder. Jeg nyder at læse med.
Noname
Brugerniveau 5
Brugerniveau 5
Indlæg: 2471
Tilmeldt: 24. aug 2007, 17:33

Re: Superman Red Son (Forlaget RW)

Indlæg af Noname »

Berti Stravonsky skrev:Skidegodt. Tak fordi du anmelder. Jeg nyder at læse med.
Tak, og i lige måde du!
Brugeravatar
jacob_uno
Brugerniveau 2
Brugerniveau 2
Indlæg: 403
Tilmeldt: 10. apr 2005, 20:34
Geografisk sted: Holbæk

Re: Superman Red Son (Forlaget RW)

Indlæg af jacob_uno »

Tak for anbefalingen, den er straks bestilt hjem via bibliotek.dk
Jacob Uno Pescettini
Brugeravatar
Peder Riis
Brugerniveau 2
Brugerniveau 2
Indlæg: 446
Tilmeldt: 14. dec 2005, 23:35
Geografisk sted: Odense
Kontakt:

Re: Superman Red Son (Forlaget RW)

Indlæg af Peder Riis »

Noname skrev: Om den var trykt i meget lille oplag, eller om de returnerede hæfter blev destrueret ved jeg ikke, men udgivelsen blev en sjældenhed allerede tilbage i 2007-2008, og den er bestemt ikke blevet nemmere at finde i dag.
Jeg kan huske den var ekstrem svær at opdrive. Jeg fandt mit eget eksemplar i en obskur bladkiosk i et stort indkøbscenter. Man kunne ikke engang købe den i DSB-kioskerne.
Der var en tråd på et dengang eksisterende superhelteforum, hvor folk spurte hvor man kunne opdrive det i forskellige byer.

Det var også omkring den periode hvor de faste danske superhelteblade lukkede.
Age of Peder -Eller kaos!
Brugeravatar
Robin
Brugerniveau 5
Brugerniveau 5
Indlæg: 4084
Tilmeldt: 5. mar 2008, 20:30
Geografisk sted: Bathulen

Re: Superman Red Son (Forlaget RW)

Indlæg af Robin »

Det er intet mindre end en SUPER GO' historie - og en SUPER anmeldelse! Tak for begge!

mvh.
Så bli'r det ikke meget bedre - desformedelst!!! Ihvorvel!!!
Brugeravatar
jacob_uno
Brugerniveau 2
Brugerniveau 2
Indlæg: 403
Tilmeldt: 10. apr 2005, 20:34
Geografisk sted: Holbæk

Re: Superman Red Son (Forlaget RW)

Indlæg af jacob_uno »

Så fik jeg den læst, og jeg kan kun takke endnu en gang for anmeldelsen. Dette var ganske enkelt en de bedste superheltehistorier jeg har læst. Mere! Den var spændende, actionfyldt, dramatisk og fængende. Super!
Jacob Uno Pescettini
Besvar