Når tegninger virker ujævne

Besvar
Gimli
Brugerniveau 4
Brugerniveau 4
Indlæg: 1847
Tilmeldt: 11. sep 2016, 17:31

Når tegninger virker ujævne

Indlæg af Gimli »

Jeg har lige læst Luftens ørne; Storke-eskadrillen og er blevet overrasket over det, jeg vælger at kalde en svingende skarphed i tegningernes fremtoning. F.eks. Er der side 16 og 27, hvor jeg oplever en "fin"/skarp streg, mens f.eks. side 21 fremstår mere "gnidret"/uklar. Jeg har overvejet forskellige mulige forklaringer;

1) Der er tale om en ujævn trykningsmæssig kvalitet

2) Det er et "kunstnerisk" valg. (Det der taler for er, at de fleste sider med "uskarp" streg er med "de onde". En "fnidret" fremstilling øger utroværdigheden. Det der taler imod er, at side 27 indeholder en brandscene, hvor en uskarp streg ville være ret naturlig at bruge.

3) Der har været en ukrediteret rentegner med inde over arbejdet.

Har I nogle andre forklaringer på/meninger om, hvordan sådanne "kvalitets" ujævnheder kan opstå?
Brugeravatar
Carsten Søndergaard
Brugerniveau 6
Brugerniveau 6
Indlæg: 5495
Tilmeldt: 2. apr 2005, 00:28
Geografisk sted: København
Kontakt:

Re: Når tegninger virker ujævne

Indlæg af Carsten Søndergaard »

Det er ret sandsynligt, at det skyldes en ukrediteret assistent, nemlig Uderzos bror, Marcel Uderzo (som dog senere blev krediteret, i hvert fald for det ottende album, hvor både han og Jean Giraud var assistenter). Marcel Uderzo begyndte netop på det tidspunkt at assistere sin bror med rentegning og farvelægning, i første omgang på Luftens Ørne og kort efter også på Asterix.

I øvrigt er der skåret en del hel- og halvsider ud af netop dette album, både i den oprindelige franske albumudgave og den danske. Disse sider vil for første gang på dansk være med i Cobolts kommende samlebind. Det drejer sig om planche 14, 15, 16, 17 A, 22 B, 35 A og 36 A. Historien har med andre ord i virkeligheden 51 plancher, men der var kun 46 i den oprindelige albumudgave.
Gimli
Brugerniveau 4
Brugerniveau 4
Indlæg: 1847
Tilmeldt: 11. sep 2016, 17:31

Re: Når tegninger virker ujævne

Indlæg af Gimli »

Tak for svar Carsten. Det virker sandsynligt at Uderzo's bror har været inde over. Jeg håber dog at der i dag ville være en kreditering, for Charlier (redaktøreren) må altså have bemærket forskellen, så det må have været med hans accept.

Det er også interessant, at der er klippet, hvad der svarer til 5 sider fra, for albummet virker ret heltstøbt. Det har været en god "klipper".
Besvar