Golden Dogs 1 - Fanny

Besvar
Brugeravatar
Robin
Brugerniveau 5
Brugerniveau 5
Indlæg: 3965
Tilmeldt: 5. mar 2008, 20:30
Geografisk sted: Bathulen

Golden Dogs 1 - Fanny

Indlæg af Robin »

Golden Dogs 1 - Fanny
Optimized-Golden Dogs 1_cover.jpg
E-voke barslede med en ny serie i starten af November, Golden Dogs, og i slutningen af måneden/starten af december kommer der mere fra forlaget i Valby. Det må være travle folk! I dette første album i serien introduceres vi for en gruppe tyve eller tyveknægte, som omtalen på bagsiden beskriver gruppen, ja, faktisk to, den ene, veletablerede, Black Birds kan vel ses som en art inspiration for Golden Dogs.

Forsiden er i mine øjne lidt pudsig. De fire hovedpersoner, de gyldne hunde, marcherer frem mod beskueren, skulder ved skulder, selvsikre, med en ”hér kommer vi” attitude. ”Os skal man ikke bide skeer med”. Jeg fik såd’n en sær ”De Fem” følelse, uvist af hvilken grund. Der mangler dog et dyr, men det er der så inde i albummet. Hmmm.

Albummet lægger ud midt i afstraffelsen af en stakkel, der må have været mange af i 1820’ernes London. Her introduceres også en af fortællingens skurke, en dommer ved navn Aron, som straffer og dømmer folk fra bunden af samfundet til bl. a. hængning med Bibelen som alibi. Staks herefter møder vi pigen Fanny, hvis mor på bestialsk vis får skåret halsen over af en mand, som vi ikke ved andet om, end at han også kender Fanny. Hende vil han også gerne ”traktere”, men hun flygter til London. Historien bliver fortalt af hende og set gennem hendes øjne. Fra bagsiden sakser vi yderligere: ”Fanny må kæmpe sig vej gennem tilværelsen ved at sælge sig selv. Indtil den dag, hvor hun møder Orwood, som indlemmer hende i... Golden Dogs". Orwood bliver lederen af gruppen, og denne bliver suppleret med Lario, skuespiller, samt Lucrecia, som de tre førnævnte dog først må befri fra fængslet, inden hun bliver udskibet til en grum skæbne.

Vi følger gruppens første kup og ”rise to fame”, om man så må sige, i Londons underverden. Der er selvfølgelig flere intriger, men de skal ikke afsløres her. Sex, vold sport og druk, som Monrad og Rislund så malende sagde, dog uden sport! Fortællingen flyder fint. Man lærer de fleste af hovedpersonerne godt at kende, de kommer ind under huden på én. Forfatteren Stephen Desberg er en garvet herre. Han har bl. a. skrevet 14 Tim og Thomas album og er også ophavsmand til Skorpionens meriter. Billedsiden står Griffo (Werner Goelen) for. Han kendes fra bl. a. ”Skønhedens Pris” og ”Giacomo di C”. Det er stemningsfulde tegninger, måske lidt til den karikerede eller hårdt optrukne side, forstået på den måde, at ”de gode” er pæne, ser godt ud og ”de andre” mangler tænder, ser ”slidte” og uplejede ud. Ind i mellem, når historien skal videre, er der fine tegninger af kvartererne i London, og det er en interessant og underfundig detalje, at de er befolket med vildkatte og krager, der slås. Der er også hundeslagsmål, så symbolikken er forholdsvis tydelig, i forhold til tyvegruppernes navne. Det er også med til at skabe stemning i denne beretning fra Victoriatidens England.

Serien består af 4 albums med hver sin undertitel. Jeg har forsket lidt på det dersens internet, og på fransk hedder bind 2 ”Orwood”, bind 3 ”Dommer Aron” og bind 4 hedder, ja, ”Fire”. Det bliver interessant at få løftet en flig af mystikken, som omgærder Orwood og også at lære dommer Aron nærmere at kende, Hvorfor er han blevet som han er? Måske svaret gives i bind 3. Farvelægningen er også i orden. Handlingen foregår i røgfyldte lokaler, på tågede gader, ved kunstigt lys og efter mørkets frembrud. Dette understøtter farvelægning og –valg meget fint. Griffo har anvist farverne, så intet er overladt til tilfældighederne. Også i nærværende udgivelse er oversættelsen varetaget af E-vokes Lea Mejdahl Christiansen, og det er der ikke mange fingre at sætte på, ej heller udstyret og papirkvalitet.
Der er, som jeg godt nok har nævnt tidligere, noget dejligt trygt og overskueligt over at vide, at dette er en afsluttet serie på fire albums. Igen, det er selvfølgeligt ærgerligt hvis man kommer til at synes om karaktererne og gerne vil have mere, men i disse tider, hvor vi er velsignet med en bred palet af virkelig mange udgivelser, kan det hjælpe i hvert fald denne læser med at vælge og begrænse sit indtag på en eller anden måde.

Jeg har læst og genlæst albummet og var godt underholdt, og karateren herfra kan ikke blive andet end 4 bidske, gyldne hunde!

ANMELDT AF HENNING BRAUNSTEIN


Titel: Golden Dogs 1 – Fanny (nr. 1 af 4)
Forfatter: Stephen Desberg.
Tegner: Griffo
Farvelægning: Roberto Burgazolli & Bautista
Oversættelse: Lea Mejdahl Christiansen
Forlag: E-voke
ISBN nr.: 978-87-93952-22-5.
Pris: 169,-
Udstyr: Hardback, 54 sider, i farver.
Optimized-Golden Dogs 1_2.jpg
Optimized-Golden Dogs 1_3.jpg
Optimized-Golden Dogs 1_4.jpg
Optimized-Golden Dogs 1_6.jpg
Så bli'r det ikke meget bedre - desformedelst!!! Ihvorvel!!!
Besvar